53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Varškės apkepas
Varškės apkepas / Shutterstock

Varškės apkepą gaminkite būtent taip: 5 naudingi patarimai, kad šis kepinys būtų ypač gardus

Vienas lengviausių ir skaniausių būdų įtraukti daugiau kalciu turtingos varškės į savo racioną – iškepti drėgną ir minkštą varškės apkepą. Daugelis dar vaikystėje jį kirsdavo su malonumu, o ir suaugę neatsisako šio nostalgiško skanėsto. Kulinarijos ekspertai primena kelias taisykles, kad varškės apkepas pavyktų visada.

1. Tinkamai paruoškite varškę

      Apkepui skirta varškė turi būti šviežia, vidutinio drėgnumo, be stambių gumulėlių, geriausia – 9 proc. riebumo.

      Prieš kepant ją reikia pertrinti per sietelį arba gerai sutrinti bulvių trintuvu su skylutėmis.

      Galite ir perplakti elektriniu plaktuvu. Taip bus pašalinti gumulėliai, o apkepas bus minkštesnis ir puresnis.

      Purus varškės apkepas
      Purus varškės apkepas / Shutterstock

      2. Nekepkite per plono

      Parinkite tokią formą, kad kepinio mišinys joje būtų ne mažesnis nei 3-4 centimetrai. Per plonas varškės apkeptas išsausės ir bus kietesnis.

      Tiesa, reikėtų aukso viduriuko – jeigu varškės sluoksnis bus labai storas, jis gali gerai neiškepti ir nepakilti.

      Taip pat nepamirškite, kad apkepas kepdamas pakils, todėl rinkitės kepimo formą aukštais kraštais.

      3. Dėkite tik į įkaitintą orkaitę

      Patyrę maisto gamintojai žino, kad varškės apkepas neturėtų atsidurti dar šaltoje orkaitėje. Optimali temperatūra šiam patiekalui yra 180-190 °C. 

      4. Laikykitės proporcijų

      Svarbus ingredientas yra manų kruopos, kurios suteikia purumo. Tačiau jei jų dėsite per daug, patiekalas gali tapti per tirštas. O jei persistengsite su kiaušiniais, apkepas bus „guminis“.

      Todėl, norint skaniai jį pagaminti, svarbu laikytis proporcijų ir vadovautis receptu.

      5. Paeksperimentuokite su priedais, bet venkite šių

      Razinos yra dažniausias ingredientas, kurios apkepe patinka ir tiems, kurie jų paprastai nemėgsta. Vietoj razinų galima dėti džiovintų spanguolių, serbentų, pjaustytų džiovintų abrikosų.

      Skanu įdėti migdolų riekelių, o kokoso dribsniai suteiks originalaus aromato ir traškumo.

      Tačiau geriau vengti graikinių riešutų, nes jie sugadins spalvą, o lazdyno riešutai bus per kieti minkštam apkepui.

      Varškė taip pat mėgsta vanilę, citrinos ar apelsino žievelę. Tačiau nerekomenduojama į apkepą dėti cinamono – jis suteiks nepatrauklų rudą atspalvį.

      Mano išsaugoti straipsniai