Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Švediškos keptos bulvės
Švediškos keptos bulvės / ELTA

Išradingiems ir gomurį pamaloninantiems užkandžiams: žymiosios švediškos „Hasselback“ bulvės ir bulvių spurgos su sūriu

Ką pasirinktumėte – gardžiai apskrudusias ir gurmaniškas orkaitėje keptas bulves, kurios gėdos nepadarytų net restoranui? O gal jaukumu apgaubiančias ir tįstančio sūrio įdaru viliojančias bulvines spurgas? Rinktis nebūtina – bulvių sezonui prasidėjus, išbandykite abu receptus.

„Hasselback“ bulvės su mėlynojo pelėsio sūrio padažu

„Hasselback“ bulvės yra puikus priedas prie bet kokio patiekalo. Sukurtos Švedijos restorane „Hasselbacken“, jos užkariavo švedų širdis bei skrandžius ir tapo kone tradiciniu šalies patiekalu.

Netruko išpopuliarėti ir pasaulyje, kur jos dažnai ir vadinamos tiesiog švediškomis bulvėmis. Visas triukas – bulves įpjaustyti plonomis riekelėmis, tačiau neperpjauti daržovių iki galo. Plonytės riekelės orkaitėje virs traškučiais, o likusi bulvės dalis maloniai kontrastuos savo minkštumu. 

Šios bulvės gali būti tiek skoniu, tiek išvaizda žavintis garnyras prie grilio ar kitų patiekalų, taip pat ir originalus užkandis savaitgaliui ar net soti vakarienė. „Hasselback“ bulvės ne tik gardžios, bet ir puošia stalą.

Recepto autoriai: Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks.

Reikės: 5 „Clever“ bulvių, 150 g mėlynojo pelėsio sūrio, 100 ml saulėgrąžų aliejaus, 2 skiltelių česnako, 200 g „Iki“ sviesto, 10 g rozmarino, druskos, pipirų, 150 g „Iki“ grietinėlės, šviežių petražolių.

Eigą žiūrėkite vaizdo įrašehttps://www.youtube.com/watch?v=WI-ykQsxuvs

Gaminame:

  1. Pasiruoškite bulves kepimui. Bulves nušveiskite kempinėle ir gerai nuplaukite. Įsprauskite bulvę tarp dviejų pjaustymo lentelių arba dviejų pagaliukų ir pjaustykite plonais griežinėliais – lentelės neleis bulvės perpjauti iki galo. Sudėkite jas į kepimo indą.
  2. Į prikaistuvį pilkite aliejų, dėkite IKI sviestą, supjaustytą česnaką, rozmariną, druską ir pipirus. Šildykite ant vidutinės kaitros, kol aliejaus ir sviesto mišinys pradės burbuliuoti.
  3. Pilkite gautą mišinį ant bulvių. Šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 35-40 minučių. Praėjus pusei laiko, atsargiai pavartykite bulves, kad bulvių paviršius tolygiai pasidengtų sviesto bei aliejaus mišiniu.
  4. Po kepimo, bulves nusausinkite nuo perteklinio riebalų kiekio. Po kepimo likusių riebalų neišmeskite, perkoškite per sietelį ir atvėsinkite. Naudokite kepimui kitam kartui. Tai lyg sviestas su aromatingu rozmarinu skoniu.
  5. Pasiruoškite padažą. Į prikaistuvį įdėkite 150 g mėlyno pelėsinio sūrio ir įpilkite 150 ml IKI grietinėlės. Užvirinkite, primažinkite kaitrą ir garinkite padažą, kol sutirštės – apie 10 min.
  6. Į lėkštę sudėkite iškeptas bulves. Pilkite padažą į lėkštės vidurį. Apibarstykite patiekalą šviežiai kapotomis petražolėmis. Patiekite šiltą.

Bulvių spurgos su sūriu ir „Teriyaki“ majonezu

Bulvių spurgos su sūriu – tik kelių ingredientų reikalaujantis užkandis arba garnyras prie pagrindinio patiekalo. Šis patiekalas nustebins draugus ir artimuosius – gaminkite įvairiomis progomis. Bulvių spurgos su sūriu patiekite, kol karštos.

Recepto autoriai: Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks.

Reikės: 3 „Clever“ bulvių, 100 g IKI sūrio „Tilsit“, 1 kiaušinio, 200 g miltų, druskos, pipirų, 15 g alyvuogių aliejaus „Iki“, 120 g sezamo sėklų, 1 l IKI rapsų aliejaus gruzdinimui, 100 g majonezo, 40 g Terijakio padažo. 

Eigą žiūrėkite vaizdo įrašehttps://www.youtube.com/watch?v=QaNrXYHIjMQ 

Gaminame:

  1. Supjaustykite bulves smulkiais kubeliais. Suberkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir virkite 20 minučių. Išvirusias gerai nukoškite, kad neliktų vandens. Dėkite į dubenėlį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską ir pipirus. Grūstuve viską gerai sumaišykite iki vientisos masės.
  2. Supjaustykite sūrį 2 cm dydžio kubeliais. Pasitepę rankas aliejumi iš bulvių tešlos formuokite 30 g kamuoliukus. Į jų vidurį dėkite sūrį ir formuokite kuo apvalesnius kamuoliukus.
  3. Apvoliokite spurgas sezamo sėklose, kad tolygiai pasidengtų.
  4. Įkaitinkite aliejų prikaistuvyje arba gruzdintuvėje iki 180 laipsnių. Atsargiai kiaurasamčiu įleiskite spurgas, neperpildykite puodo. Kepkite 4-5 minutes iki auksinės, rudos spalvos.
  5. Atsargiai išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Pabarstykite druska ir pipirais.
  6. Dubenėlyje sumaišykite terijakio padažą ir majonezą. Spurgas patiekite, kol dar karštos.
Mano išsaugoti straipsniai