Obuoliai, braškės, apelsinai, vynuogės, salotos, agurkai – tik dalis šviežių vaisių ir daržovių, kurias randame parduotuvių lentynose, o ir atvažiuoja jie net iš tolimiausių pasaulio kampelių. Apie tai, kokį kelią iki pirkėjų namų turi įveikti švieži produktai bei kaip tinkamai juos laikyti namuose, pasakoja ekspertas.
„Gyvename nuolatiniame judesyje: kiekvieną dieną į sandėlį atvyksta švieži produktai ir kiekvieną dieną jie iškeliauja į parduotuves, iš kur patenka į mūsų pirkėjų krepšius. Tam, kad juos pasiektų tik kokybiški vaisiai ir daržovės, visi į sandėlį atvykę produktai išsamiai patikrinami pagal griežtą tvarką, atitinkančią aukštus standartus“, – sako „Lidl Lietuva“ komercijos vadovas Lukas Gudas.
Pašnekovas pasakoja, kad atidžiai vertinamos įvairios detalės. Pavyzdžiui, atvežtų obuolių kalibras, t. y. skersmuo, vaisiaus paviršiaus spalvos plotas, kietumas ir saldumas – tam pasitelkiamas specialus prietaisas – refraktometras. Papildomai, obuolių, taip pat nektarinų, kriaušių ir kitų produktų kietumas matuojamas jau kitu prietaisu – penetrometru.
Visko nelaiko vienoje patalpoje
Sandėlyje patikrinus atvežtų šviežių vaisių ir daržovių kokybę, jie yra perkeliami į kitas patalpas, kol lauks kelionės į parduotuves. Tai daroma atsižvelgiant į konkrečių produktų savybes.
„Siekiant kuo ilgiau išlaikyti tinkamiausias šviežių vaisių ir daržovių skonio savybes, jie yra suskirstyti į skirtingas kategorijas, po to perkeliant į skyrius, kur palaikoma atitinkama temperatūra. Tuomet švieži produktai pasiekia parduotuves, kur jų jau laukia pirkėjai. Kol kiti skaičiuoja valandas perrinkdami vaisius ir daržoves, mes įgyvendiname tokį procesą, kuris leidžia kasdien užtikrinti aukščiausios kokybės vaisių ir daržovių patekimą į parduotuves – būtent to, ko ir nori pirkėjai“, – pasakoja L. Gudas.
Ekspertas paaiškina, kad produktai sandėlyje laikomi dviejuose temperatūros režimuose: esant 4 laipsnių šilumai ir dideliam – 85 proc. ir daugiau – santykiniam oro drėgnumui arba 14 laipsnių šilumai. Žemesnėje temperatūroje laikomos salotos ir vynuogės, o kiti produktai, pavyzdžiui, svogūnai, paprikos, pomidorai ir kt., laikomi sąlyginai šilčiau.
„Švieži produktai tokiose skirtingose aplinkose laikomi pagal griežtą tvarką, nes jei koks arbūzas ar bananas pateks į pakankamai žemos temperatūros, tarkim, 8 laipsnių šilumos, aplinką, vaisius bus pažeistas, o jo skonio savybės pakis negrįžtamai. Beje, tai galioja ir namuose, todėl jei nusipirkote pomidorų ir laikote juos šaldytuve, ištraukite ir paragaukite – pomidorų skonis bus tikrai ne toks, koks turėtų būti“, – pabrėžia L. Gudas.