Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
5 būdai kaip ikoniškuosius kruasanus paversti išskirtiniu patiekalu (+ receptai)

5 būdai kaip ikoniškuosius kruasanus paversti išskirtiniu patiekalu (+ receptai)

Kruasanų rasime ant daugelio prancūzų pusryčių stalo – skaičiuojama, kad kiekvieną savaitę vien tik Prancūzijoje kruasanų suvalgoma apie 50 milijonų. Ne veltui ten sausio pabaigoje švenčiama Nacionalinė kruasanų diena. Šis gardėsis ir Lietuvoje jau gan drąsiai įleidęs šaknis, todėl paeksperimentuokime su naujais kruasanų valgymo būdais. 

Kruasanai – vienas populiariausių ir bene pigiausių kepinių pasaulyje. Įdomu tai, kad kruasanas kilęs ne iš Prancūzijos, o Austrijos. Štrudelių ir kitų kepinių šalyje pusmėnulio formos pyragėliai buvo vadinami „kipferls“. Austrijos imperatoriaus dukra Marija Antuanetė, ištekėjusi už Prancūzijos karaliaus, paprašė į meniu įtraukti jos mėgstamą pyragą. Prancūzų kepėjai sukūrė įmantresnius „kipferls“ variantus, iš kurių ir gimė kruasanas. Tačiau dabartiniai kruasanai, kurių tešloje naudojamas sviestas, sukurti tik prieš kiek daugiau nei šimtmetį.

Nuo desertinių kriaušių iki rūkytos lašišos: 5 geriausi priedai jūsų kruasanams

Nors klasikiniams kruasanams reikia vos kelių ingredientų, egzistuoja galybė priedų, kuriais galima paskaninti šį be galo gardų kepinį. „Lidl“ ekspertai siūlo išmėginti 5 nesudėtingus ir nebrangius receptus, kurie pamalonins jūsų gurmanišką potraukį prancūziškajai virtuvei, tam neišleidžiant krūvos pinigų. 

Kad ir kaip nuspręstumėte pagardinti kruasanus, svarbiausia taisyklė – jie turi būti kuo šviežesni. Jei įsigytų kruasanų nespėjote suvalgyti, atšviežinti juos galite lengvai sudrėkinę vandeniu, įvynioję į aliuminio foliją ir 5–10 minučių pašovę į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Et voilà – jūsų kruasanai kaip ką tik iš krosnies!

1. Mėgstantiems klasiką: kruasanai su kumpiu ir sūriu

Kruasanai su kumpiu ir sūriu
Kruasanai su kumpiu ir sūriu
ELTA

Sočių pusryčių ar priešpiečių hitas – kruasanai su kumpiu ir sūriu. Juos galite skanauti tiek šiltus, tiek ir vėsius, o įdarui naudoti galite bet kurį mėgstamą kumpį ir sūrį.

Reikės:

4 klasikinių kruasanų be įdaro

4–6 riekelių mėgstamo kumpio

4–6 bet kurio sūrio riekelėmis

4–6 „Iceberg“ salotos lapų

šlakelio alyvuogių aliejaus

žiupsnelio juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Kruasanus įpjaukite išilgai, bet neperpjaukite. Lengvai atverskite, o vidinę pusę apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykite pipirais.
  2. Ant vienos pusės uždėkite po kumpio ir sūrio riekelę, o ant kitos – „Iceberg“ salotos lapą. Suvožkite abi puses ir patiekite.

2. Sotiems priešpiečiams: kruasanai su rūkyta lašiša ir kreminiu sūriu 

Kruasanai su lašiša
Kruasanai su lašiša
ELTA

Mėgstantys dar ryškesnius skonius, gali išmėginti kruasanus su rūkyta lašiša ir kreminiu sūriu. Juos paruošti – dar paprasčiau.

Reikės:

4 klasikinių kruasanų be įdaro

200 g sūdytos arba rūkytos lašišų filė

200 g mėgstamo kreminio sūrio

4–6 „Iceberg“ salotos lapų

1 raudonojo svogūno

žiupsnelio juodųjų pipirų

šlakelio citrinos sulčių

saujos petražolių, kitų prieskoninių žolelių

Gaminimas:

  1. Kruasanus perpjaukite pusiau ir atskirkite abi puses. Ištepkite jas kreminiu sūriu, pabarstykite juodaisiais pipirais.
  2. Ant vienos kruasano pusės uždėkite „Iceberg“ salotos lapą, o ant kitos – suplėšytą lašišos filė. Apšlakstykite ją citrinos sultimis.
  3. Supjaustykite svogūną žiedais ir sudėkite ant lašišos. Susmulkinkite petražoles, kitas mėgstamas prieskonines žoleles ir užberkite ant lašišos ir svogūnų.
  4. Suvožkite abi kruasano puses ir skanaukite.

3. Lengvai ir skaniai: lietuviškumu spinduliuojantys kruasanai su šviežiomis daržovėmis

Be abejo, universaliuosius kruasanus pagardinti galima ne vien tik mėsa ar žuvimi, bet ir daržovėmis. Šįkart šį patiekalą Lietuvos vėliava nuspalvins ryškiaspalvės paprikos – jų reikės geltonos, žalios ir raudonos, o kerinčio sultingumo suteiks raudonskruosčiai pomidoriukai.

Reikės:

4 klasikinių kruasanų be įdaro

1 saldžiosios geltonosios paprikos

1 saldžiosios žaliosios paprikos

1 saldžiosios raudonosios paprikos

300 g vynuoginių pomidorų

šlakelio alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus. Išilgai perpjaukite kruasanus ir lengvai paskrudinkite ant keptuvės.
  2. Paskrudintas kruasano puseles apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  3. Paprikas supjaustykite riekelėmis, pomidorą – skiltelėmis. Sudėkite daržoves ant vienos kruasano puselės ir pabarstykite druska bei pipirais. Sudėkite paprikas taip, kad gautumėte Lietuvos vėliavos spalvas: geltoną, žalią ir raudoną.
  4. Suvožkite abi kruasano puseles ir patiekite.

4. Trokštantiems gaivos: kruasanai su agurkais ir varškės kremu

Nors iki vasaros – dar toli, jos skoniais galima mėgautis ištisus metus. Vasariškos gaivos jūsų pusryčiams suteiks agurkais ir varškės kremu paskaninti kruasanai.

Reikės:

4 klasikinių kruasanų be įdaro

1 ilgavaisio agurko

4–6 „Iceberg“ salotos lapų

2–3 skiltelių česnako

180 g pusriebės varškės

2–3 v. š. alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Pirmiausia, paruoškite varškės kremą. Į dubenį sukrėskite varškę, įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir įspauskite česnako. Viską sumaišykite, kol gausite tirštos konsistencijos kremą.
  2. Perpjaukite kruasanus išilgai ir ištepkite vidinę pusę paruoštu varškės kremu.
  3. Agurką supjaustykite riekelėmis ir sudėkite ant vienos iš kruasano pusių. Ant viršaus uždėkite „Iceberg“ salotos lapų. Suvožkite abi kruasano puses ir paragaukite vasaros!

5. Desertui – kruasanai su kriaušėmis ir klevų sirupu

Kruasanai su kriaušėmis ir klevų sirupu
Kruasanai su kriaušėmis ir klevų sirupu
ELTA

Ko gero, jau spėjote pasiskaninti savo pusryčius ar priešpiečius sočiais kruasanais. O jei pabandytumėte kažką desertiško ir be pridėtinio cukraus? Pavyzdžiui, kruasaną su kriaušėmis ir klevų sirupu?

Reikės:

4 klasikinių kruasanų be įdaro

2 vidutinio dydžio kriaušių

150 g gliaudytų graikinių riešutų

4 v. š. klevų sirupo

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus. Išilgai perpjaukite kruasanus ir lengvai paskrudinkite ant keptuvės.
  2. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite pailgomis riekelėmis. Sudėkite jas ant vienos kruasano puselės.
  3. Graikinius riešutus susmulkinkite ir suberkite ant sudėtų kriaušių riekelių. Viską apšlakstykite klevų sirupu ir suvožkite. 

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai