Saldžių kepinių aromatai visad primena jaukius namus, gražiausias akimirkas, pakilią nuotaiką. Gaminkite su džiaugsmu, ir susirinkusieji prie šventinio stalo tikrai įvertins jūsų pastangas.
Šokolado putėsių tortas
(6 porcijos)
Tešlai paruošti reikės: 100 g sviesto, 160 g miltų, 100 g graikinių riešutų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos. Putėsiams pagaminti reikės: 150 g sviesto, 300 g juodojo šokolado, 8 kiaušinių, 250 g cukraus, 4 šaukštų miltų.
Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, kartu su miltais sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki kruopelių. Masę suberkite į dubenį, sumaišykite su susmulkintais graikiniais riešutais ir druska, įmuškite kiaušinį ir, pildami šaltą vandenį (reikės maždaug apie 100 ml), išminkykite tešlą. Suformuokite apvalų kietą gabalą. Apvalią kepimo formą ištepkite sviestu. Tešlą imkite mažais gabaliukais ir ja išlipdykite formos dugną bei sieneles (maždaug 3 cm aukščio). Tegu pastovi šaldytuve 20 minučių.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Iš šaldytuvo išimkite kepimo formą su tešla, dėkite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Išimkite ir pastatykite į šalį. Orkaitės karštį sumažinkite iki 160 °C.
Trynius atskirkite nuo baltymų. Ant mažos ugnies puode ištirpinkite sviestą. Maišydami po nedidelį gabaliuką sudėkite šokoladą. Nuolat maišykite. Kai masė taps vientisa, nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.
Į šokolado masę smarkiai maišydami po vieną sudėkite kiaušinių trynius, tada suberkite cukrų ir miltus. Dubenyje iki tirštų putų suplakite baltymus ir atsargiai įmaišykite į šokolado masę. Ją užpilkite ant tešlos pagrindo ir kepkite 30–35 minutes. Atvėsinkite, papuoškite šviežiomis avietėmis.
Graikiškas figų tartas
(10 porcijų)
Reikės: 100 g sviesto, 100 g medaus, 2 šaukštų citrinų sulčių (arba brendžio), žiupsnio jūros druskos, 10–12 šviežių figų, perpjautų išilgai per pusę, pakelio sluoksniuotos sviestinės tešlos, natūralaus graikiško jogurto arba grietinės (patiekti), keptuvės su nuimamu kotu arba apvalios kepimo formos.
Nustatę silpną kaitrą keptuvėje ištirpdykite sviestą ir medų, leiskite užvirti ir kaitinkite 4–5 minutes, kol masė karamelizuosis. Atsargiai įmaišykite druską ir sultis (arba brendį). Keptuvę nukelkite nuo viryklės, į karamelę perpjauta puse žemyn sudėkite figas ir pakaitinkite apie 3 minutes, kol vaisiai suminkštės. Nukaiskite ir tegu pastovi 15 minučių, kol pravės.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Tešlą suminkykite ir iškočiokite apskritimą, 2,5 cm didesnį nei keptuvės ar formos skersmuo. Iškočiotu tešlos lakštu uždenkite figas, tešlos perteklių sukiškite palei keptuvės kraštą.
Kepkite 30–35 minutes, kol tešla apskrus iki auksinės spalvos. Orkaitę išjunkite, kepinį išimkite, plonu peiliu apipjaukite pyrago pakraščius, kad nebūtų prilipę prie keptuvės, vėl įstatykite į orkaitę ir palikite 20 minučių.
Didesnio nei keptuvė skersmens lėkšte uždenkite pyragą ir apverskite. Patiekite šiltą su grietine arba jogurtu.
Desertas „Ana Pavlova“ su šokoladu
(8 porcijos)
Reikės: 4 kiaušinių baltymų, 225 g cukraus, 1 šaukštelio acto, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukšto krakmolo, 200 g šokoladinių ledų.
Šokoladiniam padažui paruošti reikės: 50 g grietinėlės, 1 šaukšto kakavos, 3 šaukštų cukraus, 50 g juodojo šokolado, ½ šaukštelio vanilinio cukraus.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kiaušinių baltymus šiek tiek palaikykite šaldytuve.
Dideliame dubenyje suplakite baltymus iki tirštų putų. Plakite toliau, po truputį suberkite cukrų.
Atskirame dubenėlyje sumaišykite actą, vanilinį cukrų ir krakmolą. Šią masę sudėkite į baltymus ir plakite dar apie 4 minutes, kol putos sutirštės ir ims blizgėti.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir šaukštu dėkite baltymų masės krūveles. Įstatę į karštą orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 100 °C ir kepkite valandą. Tada orkaitę išjunkite, bet skardą su kepiniais palikite.
Į puodelį supilkite grietinėlę ir cukrų, pakaitinkite. Į šiltą mišinį įmaišykite kakavą, suberkite susmulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir maišydami šiek tiek pakaitinkite. Atvėsinkite.
Atvėsusius pyragaičius po vieną išdėliokite į desertines lėkštutes, ant viršaus uždėkite po šaukštą šokoladinių ledų ir užvarvinkite šokoladinio padažo.
Pyragaičiai su džemu ir spanguolėmis
(8 pyragaičiai)
Reikės: 1 pakuotės „Phyllo“ tešlos, 50 g ištirpinto sviesto, 400 g džiovintų vaisių džemo, 125 g šviežių ar šaldytų spanguolių, 2 šaukštelių cukraus pudros, pudingų ar keksiukų kepimo skardos.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Skardą ištepkite sviestu. Tešlos lakštus supjaustykite 10 cm kvadratėliais. Jais išklokite skardos įdubimus – lakštelius dėkite vieną ant kito taip, kad kampai suformuotų žvaigždės kontūrus. Kiekvieną sluoksnį kulinariniu teptuku ištepkite sviestu. Kepkite apie 10 minučių, kol tešla taps traški ir gražios auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės. Į kiekvieną pyragaitį įdėkite po šaukštą džiovintų vaisių džemo ir apibarstykite spanguolėmis. Kepkite 5 minutes, kad šiek tiek suminkštėtų uogos. Patiekite apibarstę cukraus pudra.
Tradicinis anglų „Mince Meat“, arba Džiovintų vaisių džemas
Šis džiovintų vaisių džemas verdamas su brendžiu, prieskoniais ir avienos lajumi, paprastai gaminamas iš anksto, kad atėjus šventėms skonis būtų sodresnis. Anglai jį gamina Kalėdoms – dažnai, sudėtas į nedidelius, šventiškai papuoštus stiklainiukus, įteikiamas susirinkusiems svečiams kaip dovanėlė. Su šiuo džemu kepami vadinamieji „Mince Pies“ – populiarūs tradiciniai angliški pyragaičiai iš plonos sviestinės tešlos.
Reikės: 225 g smulkiai supjaustytų nuluptų obuolių, 110 g sutrupinto avienos lajaus, 175 g tamsių razinų, 110 g auksinių razinų, 110 g džiovintų vyšnių, 110 g cukatų, 175 g rudojo cukraus, 1 apelsino tarkuotos žievelės, 1 citrinos tarkuotos žievelės, 1 žaliosios citrinos tarkuotos žievelės, 30 g skaldytų miglodų, ½ šaukštelio cinamono, 2 šaukštelių prieskonių (sumaišykite maltus kvapiuosius pipirus, cinamoną, maltus gvazdikėlius, muskatus, imbierą), 3 šaukštų brendžio.
Visas sudedamąsias dalis, išskyrus brendį, sudėkite į karščiui atsparų indą, gerai sumaišykite, uždenkite folija ir palikite šaltoje tamsioje vietoje 8–12 valandų. Orkaitę įkaitinkite iki 130 °C temperatūros. Folija uždengtą indą su vaisiais kaitinkite 3 valandas, išimkite ir palikite atvėsti, kartkartėmis pamaišydami. Kai mišinys atvės, supilkite brendį ir vėl kruopščiai išmaišykite. Išdėliokite į nedidelius sterilizuotus indelius ir sandariai uždarykite. Šis mišinys tamsioje vietoje gali būti laikomas net 2 metus, nors geriausia būtų suvalgyti per metus, o dar geriau – išdovanoti per Kalėdas draugams.
Trapūs citrinų ir migdolų keksiukai
(12 keksiukų)
Tešlai paruošti reikės: 250 g miltų, 60 g kapotų migdolų, 75 g cukraus pudros, 175 g sviesto, 2 kiaušinių trynių, 800 g džiovintų vaisių džemo, 2 citrinų tarkuotos žievelės, 2 šaukštų migdolų likerio (amareto), 1 šaukšto rudojo cukraus, 12 keksiukų formelių.
Migdolus be luobelių 30 sekundžių smulkinkite virtuviniu kombainu kartu su miltais ir cukraus pudra. Sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir dar smulkinkite, kol susiformuos trupiniai. Sudėkite kiaušinių trynius, įpilkite 1–2 šaukštus šalto vandens, vėl įjunkite kombainą ir maišykite tešlą iki vientisos masės. Miltuotomis rankomis tešlą išverskite ant darbastalio, suminkykite į rutulį, įvyniokite į polietileno plėvelę ir valandą laikykite šaltai.
Į džiovintų vaisių džemą įmaišykite citrinų žievelę ir likerį. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros, pakaitinkite kepimo skardą, ant kurios statysite formeles su keksiukais.
Iškočiokite du trečdalius tešlos, specialiu rėžtuku išpjaukite 3 cm didesnio nei keksiuko tešlos krepšelį dėkite po du desertinius šaukštus džiovintų vaisių džemo.
Iškočiokite likusią tešlą ir rėžtuku išpjaukite 3 cm mažesnius apskritimus, jais užklokite tešlos krepšelių viršų, užspauskite kraštus, viršų apibarstykite ruduoju cukrumi. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20–25 minutes, kol viršus gražiai pagels.
Traškūs šventiniai suktinukai
(20 suktinukų)
Reikės: 400 g džiovintų vaisių džemo, 30 g suskaldytų karijų, 60 g susmulkintų džiovintų abrikosų, 2 šaukštų saldaus chereso, pakelio sluoksniuotos tešlos, 1 suplakto kiaušinio, 60 g cukraus pudros, kepimo skardos, išklotos sviestiniu popieriumi.
Dubenyje sumaišykite džiovintų vaisių džemą, riešutus, abrikosus ir cheresą. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
Lakštą tešlos plonai iškočiokite, patepkite kiaušinio plakiniu. Du trečdalius lakšto ištepkite puse kiekio džiovintų vaisių džemo, tešlos galus kiek užlenkite ant įdaro ir suvyniokite ritinį. Jį susukite į polietileno plėvelę ir 10 minučių palaikykite šaldiklyje. (Tokį pat ritinį suvyniokite iš likusios tešlos ir džemo.)
Tešlos ritinių galus nupjaukite, o visą ritinį aštriu peiliu padalykite vienodo pločio griežinėliais. Juos sudėkite į kepimo skardą (palikite tarpelius) ir kepkite apie 25 minutes, kol išsipūs ir gražiai pagels. Atvėsinkite.
Cukraus pudrą gerai sumaišykite su pora šaukštelių karšto vandens ir šaukšteliu ar sviestinio popieriaus tūta užlašinkite ant suktinukų.
Ryžių pudingas su spanguolėmis
(4 porcijos)
Reikės: 600 ml grietinėlės (12 proc. riebumo), 30 g cukraus pudros, 60 g tailandietiškų jasmine ryžių, 1 žaliosios citrinos, 1 šaukšto susmulkintų pistacijų.
Vaisių mišiniui pagaminti reikės: 100 g šaldytų ar šviežių spanguolių, 100 ml spanguolių sulčių gėrimo, 1 obuolio ar kriaušės, 2 cm gabaliuko imbiero šaknies, 2 šaukštų imbiero sirupo, naudojamo kokteiliams ruošti, 1 šaukšto sviesto, 4 taurių.
Į puodą supilkite grietinėlę, suberkite cukraus pudrą ir ryžius, uždenkite ir, nustatę nedidelę kaitrą, virkite apie 30 minučių nuolat maišydami. Sukrėskite į dubenį, sudėkite nutarkuotos citrinos žievelę, išspauskite sultis ir palikite atvėsti.
Pasigaminkite vaisių mišinį. Puode 5 minutes pavirkite spanguoles ir sulčių gėrimą. Tada sudėkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą obuolį (ar kriaušę), dar pavirkite 5 minutes. Sumeskite tarkuotą imbierą, sviestą, supilkite sirupą, išmaišykite. Palikite atvėsti.
Į taures dėkite po šaukštą spanguolių mišinio, ant viršaus – ryžių pudingo, apibarstykite susmulkintomis pistacijomis.