Kompostavimas yra paprastas būdas pasigaminti kokybiškų trąšų tiesiog savo kieme. Tačiau dažnai žmonės nesiryžta pradėti kompostuoti, nes mano, kad kompostas skleis nemalonų kvapą. Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ pataria, kodėl taip atsitinka, ir ką tada daryti.
Normalus kokybiškas kompostas turi kvepėti žeme – ir tiek. Kol jis bręsta, kartais galima justi specifinį kvapą, bet jis visai ne toks, kad galėtumėte jį apibūdinti kaip dvokiantį. Jei komposto kvapas nemalonus, tai reiškia, kad jame yra pažeistas balansas ir kompostavimo procesas vyksta ne taip, kaip reikėtų.
Ką tada daryti? Jei pažeistą balansą atstatome, pašaliname ir blogą kvapą. Panagrinėkite dažniausias priežastis, nes nuo jų priklauso ir darbai, kurių reikia imtis.
1. Per daug žalios šviežios masės
Kompostas sudaromas iš medžiagų, kuriose vyrauja azotas arba anglis. Azotas – tai nušienauta vejos žolė, piktžolės, organinės atliekos iš virtuvės (lupenos, graužtukai, šakninių daržovių lapai, ankštys, kt.). Trumpai tariant, tai žaliasis sluoksnis. Anglis – tai šiaudai, šakos, nukritę lapai, popierius, kartonas, durpės. Pavadinkime jį ruduoju sluoksniu. Sveikiausia kompostui, kai žalią ir rudą sluoksniuojame. Jei žaliojo sluoksnio per daug, jis ištęžta, pradeda rūgti – štai ir amoniaką primenantis kvapas. Pamėginkite nušienauti gerą vejos plotą ir visą žolę suversti į kompostą, tada tikrai nereikės stebėtis dėl blogo kvapo.
Ką daryti? Perkaskite kompostą, išskleiskite, kad apvystų, apdžiūtų, o tada susluoksniuokite su įvairesnėmis medžiagomis. Kad taip neatsitiktų kitą kartą, žolę į kompostą kraukite ne šviežią, o šiek tiek apvytintą. Sluoksniuokite žaliąją masę su laikraščiais, rudenį – su sugrėbtais lapais. Jei neturite, tiesiog dėkite paprastos daržo žemės.
2. Per mažai oro
Kompostą kuria gyvi organizmai – sliekus mes galime matyti, tačiau kiek grybelių, erkučių ir visokių mikroorganizmų dar dalyvauja procese, gal ir nesuskaičiuosime. Kad jie sėkmingai gyvuotų ir kad dar kompostą padėtų sukurti, jiems reikalingas deguonis. Jei tik komposto dėžės turinys per daug suspaustas, deguonies viduje nepakankamai, atsiranda supuvusius kiaušinius primenantis kvapas.
Ką daryti? Reikia įleisti oro. Paimkite grėblį ar kitą ilgą įrankį su su kotu subadykite komposto turinį iki pat apačios. Kitas būdas – perkaskite kompostą. Jeigu naudojate ne įprastą komposto krūvą ar dėžę, o tokį įrenginį, kurį galima sukti, tai taip ir padarykite. Sukant visas turinys apsiverčia, tad taip įleisite daugiau oro. Kad ateityje nepasikartotų ši problema, į kompostą dėkite daugiau medžiagų, kurios būtų su oro tarpais, pavyzdžiui, smulkių šakelių, šieno, sudžiūvusių lapų.
3. Per daug drėgmės
Drėgmės perteklius dažniausiai atsiranda pavasarį arba ilgomis lietingomis vasaros dienomis (tikiuosi, tokių šiemet nebus). Dėl per didelės drėgmės sutrinka komposto aeravimas, o tai vėl reiškia, kad balansas pažeistas ir kompostas pradeda skleisti blogą kvapą.
Ką daryti, kai per mažai oro, patarimas toks pats kaip jau minėta anksčiau. Jei taip kartais atsitinka, pasirūpinkite komposto dėžės dangčiu. Įprastai komposto dėžė būna uždaryta dangčiu su skylutėmis, pro kurias patenka oro ir šiek tiek lietaus vandens. Jei dėžė yra pavėsyje, galima ir be dangčio laikyti. Tačiau jei kyla drėgmės pertekliaus rizika, geriausia bent jau tomis dienomis uždengti visiškai.
4. Netinkamas komposto turinys
Kompostas nėra visa priimanti šiukšliadėžė, todėl ne visas mūsų turtas ten pageidaujamas. Iš gyvūninės kilmės produktų tinka kiaušinių lukštai – jei juos dar ir susmulkintumėt, būtų idealu.
Tačiau mėsa, žuvis, pieno produktai ir net daržovės, kurios buvo verdamos su riebalais, yra nepageidaujami svečiai komposto dėžėje. Visų pirma todėl, kad jų irimas ir skaidymas vyksta kiek kitaip negu organinės kilmės atliekų. Todėl gali atsirasti pūnančio maisto kvapas. Visų antra, gendantys pieno, mėsos ir žuvies produktai savo kvapu privilioja parazitus, muses, net graužikus.
Ką daryti? Tiesiog dėti į kompostą tokias atliekas, kurios yra tam tinkamos: lapus, piktžoles, šieną, šiaudus, daržo žemę, šakeles, durpes, popierių, kartoną ir pan.
5. Išimtis dėl blogo kvapo
Kompostas gali turėti nemalonų kvapą ir tuo pačiu metu būti kokybiškas, jei naudojate mėšlą. Išties triušių, vištų, arklių, karvių mėšlas gali būti dedamas į kompostą, tai puikus azoto šaltinis, kuris padeda suskaidyti ir kitas atliekas. Natūralu, kad mėšlas turi kvapą, tačiau jis išnyksta, vos tik suskaidomas.
Ką daryti? Uždėkite ant mėšlo storą sluoksnį šiaudų ar lapų. Jei jau naudojate mėšlą, ateičiai tiesiog pastatykite komposto dėžę atokiau nuo praėjimo ar takelių, nes nemalonaus kvapo neišvengsite.
Visais kitais atvejais kompostas, jei tinkamai dedamas, suyra per keletą mėnesių. Subrendęs kompostas yra birus, tamsus ir kvepia miško žeme.